Kulinarne szaleństwa

CZY AWOKADO TUCZY? PRZEPIS NA PASTĘ Z AWOKADO I JAJKA

grudnia 13, 2013 Slomkowo 1 Komentarzy

















Cześć!

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moją wiedzą na temat Awokado. Przede wszystkim muszę Was poinformować iż, awokado należy do owców kalorycznych. Ale nie martwcie się :)) jest to większości tłuszcz jednonienasycony czyli bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Od pół roku stosuje awokado jako zamiennik masła i margaryny. Mimo, iż zawiera ok. 985kJ/235 w 100g jadalnych części. Dostarcza nam sił witalnych i nazywany jest "gruszką miłości".

Jakie posiada składniki odżywcze:

białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, wapń, potas, fosfor, żelazo,witaminy A, B1, B2, B6, E, C, kwas nikotynowy i pantotenowy.

Jak kupować:
Nie sugerujmy się kolorem skórki, ponieważ to nie wskazuje na jakość owocu.
Miąższ dojrzałego owocu, przy ogonku, ugina się pod naciskiem palca.

Jak przechowywać:
Dojrzałe owoce niestety nie nadają się do przechowywania. Musimy je bardzo szybko spożywać. Niedojrzałe owoce dojrzeją w ciągu 3-4 dni w temp. pokojowej.

Moje uwagi:
Owoc awokado ma różnorodne zastosowanie: jest komponowany z pikantnymi składnikami takimi jak: sok cytrynowy, marynaty, filety z sardeli.
Wartow wiedzieć, że awokado należy jeść na surowo, gdy jest dojrzałe. Jak to sprawdzić? To proste... wystarczy że dotkniesz palcem i zobaczysz czy jest miękkie. Aby zapobiec naturalnemu procesowi ciemnienia, należy polać je sokiem cytrynowym albo limonki.

Nie wkładaj do lodówki! Dojrzewanie awokado wymaga temp. pokojowej


Przepis na pastę z awokado i jajkiem

Do utartego awokado dodaje ugotowane pokrojone jajko na twardo i do smaku dodaję przyprawy sól i pieprz. Pastę miksuję. Aby troszkę wzmocnić smak pasty możemy dodać pokrojoną na drobno cebulkę albo posiekany na drobno czosnek. Pastę smarujemy na kanapkę i dodajemy według uznania: szczypiorek, szynkę, pomidora, czarne oliwki, paprykę czerwoną, zieloną, żółtą. Wszystko zależy od Waszych upodobań :)
Samacznego!




1 komentarz:

  1. Dziękuje za bardzo przydatne informacje. Teraz to tylko będę używać Awokado zamiast masła.

    OdpowiedzUsuń