Kulinarne szaleństwa

KREM Z DYNI

grudnia 10, 2013 Slomkowo 0 Komentarzy


Gdy za oknem rozlewa się zimowy chłód u nas w kuchni króluje dynia w wersji kremowej. Jej ogromną zaletą jest sposób przygotowania, który jest po prostu banalnie prosty i każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Nie należy zapominać o jej wartościach odżywczych, energetycznych oraz rozgrzewających.

Składniki

2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
pół pokrojonej w kostkę cebuli
3 szkl. pokrojonej dyni
kostka sera pleśniowego
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
kostka rosołowa
1 łyżczka cukru
szczypta soli



Przygotowanie



Cebulę oraz czosnek wkładamy do Thermomixa  rozdrabniamy 5s/obr. 5. Następnie dodajemy oliwę i dusimy 2min30s/Varoma/obr. Dodajemy pokrojoną dynię, rozdrabniamy 8s/obr. 4-6. Dodajemy wodę, kostkę rosołową, przyprawę, pieprz, min/łyżeczkę cukru. I gotujemy ok /obr.2. Całość doprawiamy według uznania. Na koniec miksujemy 30/s i pomału zwiększamy do 8obr. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
 

Smacznego!


















0 komentarze: