Kulinarne szaleństwa

SOK Z BURAKÓW

stycznia 20, 2014 Slomkowo 2 Komentarzy





Kochani!


W ostatni czasie przeczytałam masę artykułów na temat właściwości buraka. Muszę przyznać, iż jestem pod dużym wrażeniem jego cech. Zawierają wiele cennych składników mineralnych m.in wapń, potas, sód, magnes, jak również dwa bardzo rzadkie metale: cen i rubid.
Bardzo cennym składnikiem jest betaina (naturalny barwnik E162), to silny przeciwutleniacz, pomagający zachować młodą skórę i chroni przed nowotworami.
Buraki to idealny lek naturalny na anemię, kaszel, osłabienie organizmu. Sok z buraków jest pożyteczny dla ludzi cierpiących na zakłócenia procesów metabolicznych oraz zakłocenia pracy układu sercowo-naczyniowego jak również nadciśnienie. Witaminy, które są w nim zawarte z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Idealnie wzmacnia nasz organizm. Kolor czerwony buraka pochodzi od antocyjanu, działa leczniczo na nowotwory złośliwe.
Buraki możemy kisić, gotować i wyciskać z nich soki.

Należy odczekać od1-2h od wyciśnięcia soku z jego wypiciem… bo może spowodować wymioty, mdłości.




Sok z buraków

1 Jabłko
1 burak
1 cytryna
4 marchewki


Szklanka soku z czerwonych buraków zawiera:

Co daje nam picie soku z buraków:
  •  Pomaga leczyć złośliwe nowotwory
  •  Wspomaga w walce z otyłości
  •  Leczy nerki i wątrobę
  •  Zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki
  •  Działa przeciwbakteryjnie
  •  Poprawia humor-sama na sobie sprawdziłam  (kwas foliowy pobudza dwa hormony-serotoninę i noradrenalinę-uszczęśliwia
  • Oczyszcza jelita, wątrobę, nerki
  • Pobudza krążenie
  • Odkwasza i ułatwia trawienie
  • Pobudza apetyt
  • Podobno wspomaga leczenie białaczki
  • Zalecane dla kobiet w ciązy ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego

2 komentarze:

  1. Kurczę, ja bardzo rzadko robię jakieś dania z buraków. Barszcz czerwony gotuję raz na ruski rok, a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, a ja właśnie piję sok z buraczków i jabłek, pycha :))

    OdpowiedzUsuń