Ciąża

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM - THERMOMIX

sierpnia 14, 2014 Słomkowo 5 Komentarzy


Dziś zrobiliśmy szybki, zdrowy i pyszny obiad Spaghetti z tuńczykiem a' la Fitnesscookmadame :)
Niesamowicie prosty sposób! Przepis na TM31 (THERMOMIX)

Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki

1,5 L  wody 
500 g makaronu spaghetti pełno ziarnisty
2 łyżeczki soli
oliwa z oliwek

pół czerwonej cebuli
pół białej cebuli
2 ząbki czosnku
15 g oliwy z oregano
1 puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym w kawałkach
3 łyżki zielonego pesto (dodać do makaronu przed sosem)
200 g śmietanki 12 %
20 g mąki kukurydzianej
6 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 kostka bulionowa Knorr
sól do smaku
5 suszonych pomidorów




Sposób przygotowania

Krok 1:

Do garnka wlać wodę około 1,5 L. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 mała łyżeczkę oliwy z oliwy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.

Krok 2:

Do naczynia miksującego włożyć pół czerwonej cebuli i pół białej oraz dwa ząbki czosnku, rozdrobnić        4 s/obr.5. Następnie zgarniamy kopystką rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Krok 3:

Dodajemy oliwę z oregano, dusimy 2 min/Varoma/obr. 2.

Krok 4:

Dodajemy tuńczyka, dusimy 2 min/Varoma/obr.2

Krok 4:

Dodajemy 200 g śmietanki 12 %, 200 g wody, 20 g mąki kukurydzianej pszennej, 6 listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 kostkę bulionową , sól do smaku, 5 średnich suszonych pomidorów gotujemy 6 min/100 C/obr. 2.

Krok 5:

Spaghetti przekładamy na duży talerz, polewamy sosem i podajemy do stołu.





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda ;) I pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ogólnie jestem wielką fanką tuńczyka :) W różnych wydaniach, makaronowym też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis smacznie wygląda i jak smakuje polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne i szybkie danie .... polecam.
    Dodaje kapary.

    OdpowiedzUsuń