Ciąża
ZDROWE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
50 g orzechów włoskich, , obranych
300 g marchewki, , obranej, pokrojonej na kawałki
4 jajka
250 g cukru
szczypta soli
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
150 g olej kokosowy lub słonecznikowy
Ciasto według thermomixa:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy, roz. 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min.
Polecam również krem serowy, które kładziemy na ostudzone ciasto
Skład na krem:
80 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
300 g twarogu
20 g soku z cytryny
Krem:
Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.
Ciasto przygotowane mikserem wykonujemy tak:
Piekarnik nastawiamy na 180°C
Marchewkę trzemy na tarce. Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczemy na małe kawałki. . Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 2,5 minuty. Pomału dolewać olej, ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę, szczyptę soli, i sodą. Ciasto powinno wyjść gęste. Dodajemy cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy. Formę natłuszczamy lub kładziemy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je 45.Ciasto marchewkowe możemy podać z posmarowaną polewą.
0 komentarze: