Ciąża
Kolejny dzień i kolejny mały problem, co by tu dziś zrobić szybkiego na obiad :) I tak wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić krupnik, a to dlatego, że z wczorajszego obiadu został mi jeden woreczek kaszy i miałam jedną świeżą pierś z kurczaka. A warzywa zawsze się u mnie znajdą. Nie wiem, jak Wy ale ja nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia. A teraz przejdźmy do przepisu :)
ZUPA KRUPNIK PO SŁOMKOWEMU!
Kolejny dzień i kolejny mały problem, co by tu dziś zrobić szybkiego na obiad :) I tak wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić krupnik, a to dlatego, że z wczorajszego obiadu został mi jeden woreczek kaszy i miałam jedną świeżą pierś z kurczaka. A warzywa zawsze się u mnie znajdą. Nie wiem, jak Wy ale ja nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia. A teraz przejdźmy do przepisu :)
Składniki:
80 g kaszy jęczmiennej (przepłukanej)
1 filet z piersi kurczaka (ok. 170 g)
300 g warzyw: seler, pietruszka, marchew, ziemniaki
3 łyżki przyprawy uniwersalnej
pół łyżeczki soli
dwie szczypty pieprzu
1 listek laurowy
ok. 1000 g wody
50 g kwaśnej śmietany do zup
świeża natka pietruszki do posypania
2 bułki białe
3 parówki typu "Berlinki"
Sposób przygotowania: (ja zrobiłam według przepisu z Thermomixa)
Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 4 s/obs. 6.
Dodać pierś z kurczaka i pozostałe składniki oprócz pietruszki. Dolać wody, gotować 25 min/100°C/obr wsteczne/obr.1. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 3 min/100°C/obr wsteczne/obr.1.
Przyznam szczerzę, że dziś po raz pierwszy jadłam krupnik z parówką. To był wymysł mojego męża.
Potwierdzam, że z parówkami wyszła naprawdę bardzo smaczna:) Chodź mi się to trochę z zupami studenckimi kojarzy, ale co tam ważne, że już wszystko zostało zjedzone i, że nam smakowało!
Podawać z bułką posmarowaną masłem.
Smacznego!
Dajcie koniecznie znać, czy robiliście kiedyś krupnik z parówką :)
Fajny przepis i nie skomplikowany :)
OdpowiedzUsuńMniam
Zgadza się :)
UsuńA jak pysznie i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń