Ciąża

MUS CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ I GRANATA

lutego 07, 2015 Słomkowo 6 Komentarzy


Naszła mnie ochota na coś słodkiego a w szufladzie znalazłam tylko gorzką czekoladę, za która nie specjalnie przepadam. Przewracając dalej szuflady w kuchni, natknęłam się na migdały, żurawinę i resztkę kaszy jaglanej. Wpisałam kilka słów w wujku googl i podpowiedział mi, że z tego może wyjść całkiem niezły mus czekoladowy i wykonanie tego jest całkiem banalne. Długo nie myśląc postanowiłam działać. Opłukałam wrzątkiem kaszę, następnie wrzuciłam do rondelka zalałam mlekiem, dodałam jedną łyżkę oleju orzechowego, szczyptę soli i gotowałam na małym ogniu około 15 minut. W między czasie rozpuściłam olej kokosowy w garnku i dodałam gorzką czekoladę. gdy masa nabrała płynnej konsystencji dodałam kaszę i wszystko razem zmiksowałam. Gotowy deser przełożyłam do pucharka.Wierzch udekorowałam według własnego upodobania. Mus można schłodzić w lodówce lub podać od razu.


SKŁADNIKI

  • 1/3 mleka
  • szczypta soli
  • pół szkl. kaszy jaglanej
  • garść suszonej żurawiny
  • garść granata
  • garść migdałów (można dodać daktyle)
  • pół tab. czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki tł. kokosowego
  • 1 banan

Finezja smaku polecam!

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :D uwielbiam granata

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie !! Podobają mi się wszystkie dodatki, a najbardziej to, że jest zrobiony z kaszy jaglanej i czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Coś dla zdrowego ciała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja się zabieram do jaglanki od jakiegoś czasu jak pies do jeża. Nie wiem dlaczego własciwie. Zamiast spróbować i w końcu mieć swoje zdanie na jej temat to ciagle o tym myślę, ale jakoś zawsze mi nei po drodze. Ba nawet ją już kupiłam i czeka w szufladzi. Hm... może w końcu i ja się skusze ?:/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń