Ciąża

BANANOWE ZDROWE BATONIKI OWSIANE Z TAHINĄ

marca 11, 2015 Slomkowo 8 Komentarzy

Dziś mam dla Was szybki, prosty przepis na zdrowe i mało kaloryczne batoniki owsiane. Które zrobicie w swoim domowym zaciszu w przeciągu 10 minut (oczywiście plus czas pieczenia 20 minut). Sama do końca nie byłam przekonana jak będą smakować ale uwierzcie mi są naprawdę bardzo smaczne. Robiłam je wczoraj i dziś został mi ostatni batonik, którego zjem na drugie śniadanie :) Nadają się idealnie na śniadanie i jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub jako szybka przekąska po treningu. Sama nie wiem dlaczego zrobiłam swoje własne batoniki dopiero teraz. Nie są twarde wręcz bym powiedziała, że są troszkę za miękkie. Chyba następnym razem zostawię je dłużej w piekarniku aby były bardziej chrupiące.

Składniki:


2 banany
200 g płatków owsianych (ja użyłam górskich)
2 łyżki pistacji
2 łyżki migdałów
5 łyżek sezamu
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżek jagody goji lub żurawiny 
2 łyżki miodu

Najpierw zaczynam od zrobienia tahiny. Rozgrzewamy patelnie, wsypujemy sezam i prażymy go na suchej patelni około 3/4 minuty, aż zacznie pięknie pachnieć. Szczególną uwagę musimy zwrócić aby nam się ten sezam nie przypalił, bo będzie gorzki w smaku. Wsypać sezam do thermomixa lub blendera i miksować około 2 minut co chwilę zgarniając sezam ze ścianek. Ten proces powtarzamy jeszcze dwa razy, dodajemy jedna łyżkę oleju chwilę miksujemy aż uzyskamy idealnie gładką kremową masę. Najgorszy etap za nami. A teraz widelcem rozgniatamy banana dodajemy do tahine, migdały, jagody goji, 2 łyżki oleju, pistacje, płatwi owsiane, proszek do pieczenia. Całość jeszcze raz mieszamy i na jakieś 10 minut odstawiamy aby nasze płatki owsiane troszkę zmiękły. Masę przełożyć do formy (o wymiarach 30x12 cm ) wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika wcześniej już rozgrzanego na 180 C na 20 minut. Po upieczeniu poczekać, aż wystygnie i wówczas pokroić na batoniki. SMACZNEGO :)




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zrób sobie Kinguś są naprawdę smaczne :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie :)
    Super przekąska dla ciężarnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak idealna dla kobiet w ciąży :) Ja jestem już w 35 tygodniu ciąży i wyszukuje właśnie takie pyszności do zrobienia :)

      Usuń
  3. idealny pomysł na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego typu batoniki, jeszcze ich nie robiłam, ale od dawna to planuję :)
    sezonnamode.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń