Dziecko

BUDYŃ Z CHIA I Z DŻEMEM JABŁKOWYM. DOSKONAŁY NA ŚNIADANIE LUB KOLACJĘ.

stycznia 04, 2016 Słomkowo 2 Komentarzy

Miłość do nasionek CHIA (szałwia hiszpańska) trwa nie cały miesiąc ale dziś wiem, że na stałe zagoszczą w moim domu. Zaczęłam dodawać je do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, naleśników, jogurtu - dodaje gdzie tylko się da. Nasionka chia mają szerokie zastosowanie. Jedna łyżeczka nasion zawiera - 75 mg wapnia, 43 mg magnezu i 75 mg potasu. Nie powinniśmy spożywać więcej niż 3 łyżeczki (15 g) dziennie.


BUDYŃ Z CHIA:

4 łyżek płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego lub mleka ryżowego
2 łyżki nasion CHIA
laskę wanilii
łyżka orzechów włoskich lub migdały
łyżka jagód goji

DŻEM JABŁKOWY

5 małych jabłek (obrane ze skórki)
1 banan
pół łyżeczki cynamonu
łyżka nasion CHIA
szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie:
Budyń chia: nasiona chia, płatki owsiane i laskę wanilii zalałam letnim mlekiem, wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na całą noc (możecie je na 2-3 godziny odstawić do lodówki wtedy nasiona wystarczająco się naciągną).
Dżem jabłkowy: Jabłka pokroiłam w kostki, włożyłam do garnka, dodałam rozgniecionego banana, sok domowy z jabłek, nasionka chia i pół łyżeczki cynamonu. Smażyłam w rondelku około 30 minut (do momentu aż jabłka zmiękły), mieszałam od czasu do czasu. Przestudziłam.
Na suchej patelni uprażyłam łyżkę płatków owsianych, jagody goji i kilka sztuk orzechów. Masę jabłkową wkładałam na przemian z łyżką budyniu chia. Pod koniec posypałam deser wcześniej uprażonymi płatkami, jagodami goji i  orzechami. SMACZNEGO!
INFORMACJE O NASIONACH CHIA (salvia hispanica)


Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje właściwości:

naturalnie niska zawartość cukru;
naturalnie nie zawiera soli;
naturalne źródło białka;
wysoka zawartość: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu;
wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega - 3, tłuszczów nienasyconych;
nie zawierają glutenu.
15 g nasion zawiera 8 razy więcej kwasów Omega- 3 niż dziki łosoś

Tradycyjnie są spożywane w Meksyku i południowo - zachodnich Stanach Zjednoczonych. Są coraz bardziej powszechne stosowane w Europie. Chia to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: B1, B3, E, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Nasionka chia zawierają niemal 25 % błonnika, który działa bardzo korzystnie na nasz układ trawienny. Charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka ok. 20 %. Zapewnia właściwy wzrost i regeneracje tkanek podczas ciąży i karmienia piersią. Również polecany jest dla diabetyków, ponieważ spowalnia wchłanianie cukrów dzięki temu pomaga regulować ich poziom we krwi. Mają szeroką gamę zastosowania.

Sposób przechowywania:

Najlepiej w suchym i chłodnym miejscu.

Ulubiony koktajl owocowy z chia:

Składnik:

1 łyżka nasion chia, szklanka mleka roślinnego lub migdałowego, awokado, banan

Przygotowanie:

Chia zalewamy mlekiem. Na kilka minut odstawiamy, aż nasiona napęcznieją. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Spożywamy zaraz po przygotowaniu :) 

10 top właściwości zdrowotnych spożywania regularnie nasion chia

oczyszcza z toksyn;

poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry;

zwiększy poziom energii;

korzystanie wpłynie na kondycję organizmu;

spowalnia wchłanianie cukrów prostych;

obniży poziom złego cholesterolu;

wzmocni układ immunologiczny;

wspomagają odchudzanie (m.in. poprawi przemianę materii);

poprawi koncentracje

wspomoże układ kostny

Tu kupisz tanio nasionka chia:





2 komentarze:

  1. Zrobię na pewno :), tylko teraz kilka produktów mi brakuję :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Przedstawiony przepis prezentuje się przepysznie. Chia można też z powodzeniem użyć w galaretkach z dodatkami owocowymi. Też się dobrze komponuje.

    OdpowiedzUsuń