DIY

MAZUREK WIELKANOCNY

marca 19, 2016 Slomkowo 1 Komentarzy


Myśl zrobienia mazurka wielkanocnego pojawiła się bardzo spontanicznie.  Wszystko zaczęło się od kupionej tydzień temu gazety "Weranda Country" do której dołączono dedykowany szablon, dzięki któremu mogłam udekorować mojego pierwszego w życiu świątecznego mazurka. Wystarczyło, przyłożyć wspomniany szablon do ciasta, a następnie oprószyć je cukrem pudrem i kakaem.

Brzmi banalnie prawda? No, ale niestety tak nie jest...

Tak między nami czynność tą  musiałam powtórzyć chyba ze 6 razy, zanim udało mi się uzyskać efekt widoczny na zdjęciach. Innymi słowy zadanie wymaga nieco cierpliwości i precyzji, w przeciwnym razie zamiast zajączka wielkanocnego, otrzymamy bliżej niezidentyfikowany zarys czegoś co na pewno nie będzie przypominać oczekiwanego przez nas zwierzątka.

Tak czy siak, pomimo niewielkich trudności było warto ! Podaję przepis:

SKŁADNIKI:

3 białka
150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
150 g oleju kokosowego ( zamiast oleju możemy również użyć margaryny do pieczenia )
60 g cukru pudru
70 g mąki pszennej

    WYKONANIE:

    1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC
    2) Orzechy rozdrobnić ( najlepiej blenderem ), przełożyć do osobnego naczynia
    3) Białka z jajek ubić na sztywną pianę
    4) W osobnym naczyniu utrzeć mikserem olej kokosowy z cukrem
    5) Do utartej masy, dodać przygotowaną wcześniej pianę z białek, mąkę i orzechy - całość wymieszać na małych obrotach
    6) Całość przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia - ja użyłam tortownicy
    7) Piec 30 min
    8) Całość posypać cukrem pudrem, następnie przyłożyć wybrany szablon i oprószyć kakaem


    S M A C Z N E G O !






    1 komentarz:

    1. Nie lubię mazurków, ale mąż je uwielbia. Obowiązkowo, więc na Wielkanoc piekę jeden dla niego:)

      OdpowiedzUsuń