DIY
MAZUREK WIELKANOCNY
Myśl zrobienia mazurka wielkanocnego pojawiła się bardzo spontanicznie. Wszystko zaczęło się od kupionej tydzień temu gazety "Weranda Country" do której dołączono dedykowany szablon, dzięki któremu mogłam udekorować mojego pierwszego w życiu świątecznego mazurka. Wystarczyło, przyłożyć wspomniany szablon do ciasta, a następnie oprószyć je cukrem pudrem i kakaem.
Brzmi banalnie prawda? No, ale niestety tak nie jest...
Tak między nami czynność tą musiałam powtórzyć chyba ze 6 razy, zanim udało mi się uzyskać efekt widoczny na zdjęciach. Innymi słowy zadanie wymaga nieco cierpliwości i precyzji, w przeciwnym razie zamiast zajączka wielkanocnego, otrzymamy bliżej niezidentyfikowany zarys czegoś co na pewno nie będzie przypominać oczekiwanego przez nas zwierzątka.
Tak czy siak, pomimo niewielkich trudności było warto ! Podaję przepis:
SKŁADNIKI:
3 białka
150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
150 g oleju kokosowego ( zamiast oleju możemy również użyć margaryny do pieczenia )
60 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
WYKONANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC
2) Orzechy rozdrobnić ( najlepiej blenderem ), przełożyć do osobnego naczynia
3) Białka z jajek ubić na sztywną pianę
4) W osobnym naczyniu utrzeć mikserem olej kokosowy z cukrem
5) Do utartej masy, dodać przygotowaną wcześniej pianę z białek, mąkę i orzechy - całość wymieszać na małych obrotach
6) Całość przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia - ja użyłam tortownicy
7) Piec 30 min
8) Całość posypać cukrem pudrem, następnie przyłożyć wybrany szablon i oprószyć kakaem
Nie lubię mazurków, ale mąż je uwielbia. Obowiązkowo, więc na Wielkanoc piekę jeden dla niego:)
OdpowiedzUsuń