Kulinarne szaleństwa

CZAS NA OBIAD, CZYLI POMYSŁ NA CUKINIĘ Z MEKSYKAŃSKĄ NUTĄ

lipca 27, 2016 Slomkowo 4 Komentarzy


Jeżeli lubicie burrito, bądź różnorakie tortille zapiekane z mięsnym nadzieniem i serem myślę, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Co więcej w przeciwieństwie do tych kultowych meksykańskich dań moja propozycja ma zdecydowanie mniej kalorii. Zamiast pszennego, bądź kukurydzianego placka wykorzystamy tu cukinię, która będzie naszą bazą dla chudego mięsa mielonego z indyka. Całość doprawimy mieszanką przypraw do Taco.

Do dzieła!

Składniki na 4 porcje:
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 2 duże cukinie
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ser mozzarela
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mieszanki przypraw do Taco (kupicie ją w średnich i dużych dyskontach)
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka plastrów ananasa

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki - nie wyrzucaj wydrążonego miąższu, gdyż jeszcze Ci się przyda. Pokrój go w kostkę i odłóż do osobnego naczynia. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, bądź oleju kokosowym.Dodaj mielone mięso, łyżkę przecieru pomidorowego oraz wydrążony wcześniej miąższ. Całość dokładnie połącz i usmaż. W ostatniej fazie smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem oraz mieszanką przypraw do Taco.
Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli. Ja dodatkowo dodałam na wierzch plastry ananasa. 


Nafaszerowane cukinie ułóż na blaszce lekko natłuszczonej oliwą.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Podawaj na gorąco.
 

Niniejsze danie serwowałam z orzeźwiającym koktajlem wykonanym w sokowirówce na bazie zielonych jabłek, ogórka, imbiru, mango i cytryny.

 

Sposób przygotowania na dwie duże szklanki.

Do sokowirówki wrzucamy:
- 4 zielone jabłka - ze skórką
- 1 zielony górek - ze skórką
- kawałeczek imbiru - bez skórki
- 1 mango bez pestki - bez skórki
- 1 cytrynę - bez skórki

Smacznego !


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie wariacje obiadowe :) Cukinie już też robilam, a częściej zdarza mi sie robić faszerowaną paprykę ;)

    OdpowiedzUsuń