Kulinarne szaleństwa

DOMOWA MROŻONA KAWA

września 05, 2016 Słomkowo 4 Komentarzy


Odkąd tylko sięgam pamięcią zawsze byłam miłośniczką kawy mrożonej. Przez wiele lat szukałam idealnego, szybkiego przepisu. Metodą prób i błędów udało mi się stworzyć swoją ulubioną wersję ICE COFFEE. Chcecie poznać recepturę? Nie ma sprawy! Zapewniam Was, że nie znajdziecie szybszej i smaczniejszej kompozycji. Sekret tkwi w 4 składnikach! Całość możecie przygotować samodzielnie w swoim zaciszu domowym. Potrzebować na to będziecie  dosłownie 5-ciu minut. 

A oto przepis:


Składniki:

Przygotowując mrożoną kawę użyłam wszystkie składniki na oko :)

syrop klonowy
kostki lodu
zimne mleko (ja dodałam mleko bez laktozy z Lidla)
espresso
Miłośnicy słodyczy mogą dodatkowo dodać gałkę lodów albo bitą śmietanę :)
Wszystkie składniki wlewam według podanej kolejności i w tak banalny sposób mam swoją ulubioną, domową mrożoną kawkę :)





Z przyjemnością poznam Wasze sposoby na mrożoną kawę!

4 komentarze:

  1. Mam takie same słoiczki i też przygotowuję w nich mrożoną kawę! :) Kocham kawę i na ciepło, i na zimno, i w deserach ;) https://codziennik-kobiety.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam kawki na ciepło czy na zimno :)

      Usuń
  2. Ja robię z bananem. Pół banana, 150ml mleka, 100ml kawy i kilka kostek lodu. Wszystko zblendować aż do lekiego spienienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo też może być pyszna. Wszystkie składniki są, więc chętnie wypróbuję :)

      Usuń