Fitness

Pasta aglio e olio, czyli pożywne danie obiadowe w 5 minut!

listopada 24, 2016 Slomkowo 1 Komentarzy



Pasta aglio e olio. Przepis tak banalny, że zastanawialiśmy się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". Jak się jednak okazuje nadal nie wszyscy go znają. Ci co pierwszy raz o nim usłyszeli muszą wiedzieć, że pasta aglio e olio to bardzo pożywne danie, które cechuje prostota przygotowania. Kto raz spróbuje z pewnością powróci do tego przepisu. Nie macie pomysłu na obiad? No to do dzieła!

Do przyrządzenia potrzebujemy kilku składników:

- makaron spaghetti
- 4 do 6 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- pęczek zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- starty parmezan lub inny twardy ser




Wstawiamy wodę na makaron. Czosnek, papryczkę i zieloną pietruszkę siekamy. Wrzucamy makaron do zagotowanej, osolonej wody. Na patelnie z zimną jeszcze oliwą wrzucamy rozdrobniony czosnek - dopiero teraz włączamy ogień. Jak tylko zacznie skwierczeć, ściągamy do osobnego naczynia z patelni przyrumieniony czosnek. Na tej samej oliwie zarumieniamy papryczkę i chwile trzymamy na ogniu. Wyłączamy ogień. Z powrotem wrzucamy ściągnięty wcześniej czosnek oraz dodajemy pietruszkę. Energicznie łączymy składniki, dodajemy makaron i całość mieszamy. Następnie tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i gotowe !!!

Smacznego!!!





1 komentarz: