Kulinarne szaleństwa

BABKA, KTÓRĄ ZDĄŻYSZ ZROBIĆ JESZCZE PRZED ŚWIĘTAMI

kwietnia 14, 2017 Słomkowo 4 Komentarzy


Kochani! Witamy Was w istnie świąteczno-jajecznym klimacie, wprost z drogi w nasze rodzinne strony. Mamy dziś dla Was sprawdzony i błyskawiczny przepis na babkę parzoną, która z pewnością znakomicie odnajdzie się na Waszych wielkanocnych stołach. Recepturę przetestowaliśmy osobiście i powiemy szczerze, że dawno nie przerabialiśmy tak prostego przepisu. No to do dzieła!


Do przygotowania babki parzonej potrzebować będziecie:

- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklankę cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 kostkę margaryny PALMA
- 1 szczyptę soli
- cukier puder


Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Międzyczasie w garnku rozpuszczamy margarynę i doprowadzamy ją do wrzenia. Ubijając na szybkich obrotach białka dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. W następnym kroku dodajemy żółtka. Cały czas mieszając, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu składników do uzyskanej masy wlewamy gorącą margarynę i energicznie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do nasmarowanych tłuszczem form i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180st. Gdy babki ostygną wyjmujemy je z form i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Życzymy Wam zdrowych i pogodnych Świąt !

4 komentarze:

  1. Ja robię szybką babkę cytrynową i gotowany sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale banalnie prosta. Chyba spiszę przepis i wypróbuję w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada na prosty przepis, ale pieczenie ciast jakos mi nie po drodze. :)

    OdpowiedzUsuń