Kulinarne szaleństwa

DOMOWA GRANOLA

kwietnia 12, 2017 Slomkowo 5 Komentarzy



Czy wygrzebywaliście kiedyś rodzynki z płatków owsianych? Czy może podkradaliście orzechy z miski swojego partnera? No cóż... Nam również się to często zdarzało :) Dlatego raz na jakiś czas przygotowujemy swoją własną, autorską granolę, w której składzie znajdują się tylko nasze ulubione składniki. Chcecie przepis? Proszę!

Do przygotowania granoli potrzebować będziecie:

2 szklanki płatków owsianych 
100 g migdałów lub dowolnych orzechów. Może być to miks np. brazylijskie, włoskie, laskowe, ziemne niesolone czy też po prostu te, które akurat macie w swojej kuchennej szafce. 
4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki dyni

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wszystkie składniki wsypać do miski, następnie wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię i chwilę prażyć na sucho. Po uprażeniu dodać syrop z agawy. Całość dokładnie wymieszać, następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-25 min, aż bakalie się zarumienią. Od czasu do czasu zamieszać. 

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, też lubimy takie rzeczy. Muszę koniecznie wypróbować. Bardzo podoba mi się krzesełko do karmienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola jest najlepsza, zawsze są w niej super składniki i omijamy jakieś dziwne konserwanty i masę niepotrzebnego cukru. Po minie Maluszka widać, że granola wyszła idealnie. Buziaki.Ela.

    www.themomentsbyela.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez 5 min byłam zawieszona na pierwszym zdjęciu. Poezja <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam granolę, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam jej samodzielnie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń