Kulinarne szaleństwa
DOMOWA GRANOLA
Czy wygrzebywaliście kiedyś rodzynki z płatków owsianych? Czy może podkradaliście orzechy z miski swojego partnera? No cóż... Nam również się to często zdarzało :) Dlatego raz na jakiś czas przygotowujemy swoją własną, autorską granolę, w której składzie znajdują się tylko nasze ulubione składniki. Chcecie przepis? Proszę!
Do przygotowania granoli potrzebować będziecie:
2 szklanki płatków owsianych
100 g migdałów lub dowolnych orzechów. Może być to miks np. brazylijskie, włoskie, laskowe, ziemne niesolone czy też po prostu te, które akurat macie w swojej kuchennej szafce.
4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki dyni
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wszystkie składniki wsypać do miski, następnie wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię i chwilę prażyć na sucho. Po uprażeniu dodać syrop z agawy. Całość dokładnie wymieszać, następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-25 min, aż bakalie się zarumienią. Od czasu do czasu zamieszać.
Smacznego!
Wygląda pysznie, też lubimy takie rzeczy. Muszę koniecznie wypróbować. Bardzo podoba mi się krzesełko do karmienia!
OdpowiedzUsuńDomowa granola jest najlepsza, zawsze są w niej super składniki i omijamy jakieś dziwne konserwanty i masę niepotrzebnego cukru. Po minie Maluszka widać, że granola wyszła idealnie. Buziaki.Ela.
OdpowiedzUsuńwww.themomentsbyela.pl
Przez 5 min byłam zawieszona na pierwszym zdjęciu. Poezja <3
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam granolę, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam jej samodzielnie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń