Kulinarne szaleństwa
SKŁADNIKI:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
290 g wody
150 - 170 g owoców ( u nas najczęściej są to maliny, truskawki lub borówki)
2 łyżki miodu lub cukier trzcinowy
SPOSÓB PODANIA:
Gorący kisiel przelewamy do miseczki. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
DOMOWY KISIEL BORÓWKOWY
Uwielbiamy domowy kisiel z sezonowych owoców. Gwarantujemy, że po przygotowaniu tego specjału już nigdy nie kupicie "chemii" w paczce. Zaraz koniec lata lecz to nie powód, aby zrezygnować z tak pysznej i prostej rzeczy! Smak i konsystencja jego jest tak wyśmienita, że każdy powinien jej choć raz spróbować. Zresztą nie mam co tutaj się rozpisywać od razy przechodzę do przepisu, bo wiem jak wiele z Was na niego wyczekiwało. Łapcie przepis!SKŁADNIKI:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
290 g wody
150 - 170 g owoców ( u nas najczęściej są to maliny, truskawki lub borówki)
2 łyżki miodu lub cukier trzcinowy
Owoce umyć i wysuszyć, lekko zgnieść widelcem, aby puściły sok, a następnie zagotować z wodą i miodem. W między czasie mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody i pomału wlewać go do garnka. Mieszać tak długo, aż kisiel zgęstnieje. Jeśli wyjcie za rzadki, należy dodać mąki ziemniaczanej, którą trzeba wcześniej rozpuścić w letniej wodzie. Trzeba być ostrożnym aby nie dodać jej za dużo, bo straci cały smak kisielu.
Kisiel podawać po ostudzeniu.
SPOSÓB PODANIA:
Gorący kisiel przelewamy do miseczki. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego! Koniecznie dajcie znać jak smakowało Waszym maluchom :)
To przepis na jedna porcje?
OdpowiedzUsuńNam starcza na 3 osoby :) Ale myślę, że to porcja raczej dla dwóch osób :)
UsuńMój synek bardzo lubi borówki! Chętnie wypróbuję przepis. Udostępniam u siebie! :)
OdpowiedzUsuń