Kulinarne szaleństwa
W pierwszej kolejności nastaw piekarnik na 180 C!
Składniki:
Przed
BŁYSKAWICZNA SZARLOTKA CYNAMONOWA
Jak dobrze wiecie jestem w drugiej ciąży i zaczął mi się 6 miesiąc, a dokładnie 23 tydzień. Przez to, że większość czasu jestem w domu w kuchni tworze i modyfikuje coraz to ciekawsze przepisy. Lubię mieć wszystkie sprawdzone przez siebie przepisy na blogu, gdyż sama często do nich wracam. Postanowiłam, że i ten przepis się tu znajdzie. Receptura pochodzi od Soni Bohosiewicza, a dokładnie od jej teściowej, można znaleźć go u niej na FB.
W pierwszej kolejności nastaw piekarnik na 180 C!
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 cukru (ja dałam brązowy, bo tylko taki w domu mamy)
- szklanka kaszy manny (w oryginale jest bułka tarta)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka schłodzonego masła
- 4/5 jabłek
- cynamon
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, szkl. kaszy manny oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy. Połowę suchej mieszanki wysypujemy na tortownicę i wyrównujemy. Na to wrzucamy pokrojone i obrane jabłka, posypujemy je cukrem wanilinowym i cynamonem. Drugą połowę mieszanki wsypujemy na jabłka. Pod koniec pokrojone masło w paski układamy po całości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut 180 C.
PO
Ona nie może nie wyjść!!! :) Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Dzięki Soniu Bohasiewicz za mega przepis :) Smacznego!
0 komentarze: