Kulinarne szaleństwa

Proste i pyszne ciasto z malinami i borówkami, które zrobią dzieci!

sierpnia 21, 2019 Słomkowo 1 Komentarzy



Wczoraj dodałam na moim Instastories krótki filmik, na którym przygotowuję ciacho z malinami i borówkami. Powiedziałam, że jest banalnie proste w przygotowaniu i jeśli mielibyście ochotę to z przyjemnością podzielę się z Wami moim przepisem. Ależ mnie zaskoczyliście! Fala zapytań o recepturę trwa do teraz.
Co chwile wyświetla mi się wiadomość treści: "Poproszę przepis" :) Cieszy mnie to ogromnie! Pomyślałam, że zamiast odpisując każdemu z osobna przygotuję dla Was wpis, aby w tej gonitwie nikogo nie pominąć. Takie przepisy jak ten, są na wagę złota. Ile razy zdarzyło Wam się przyjąć nagle niezapowiedzianych gości, w momencie gdy szafki ze słodkościami dawno już zostały opróżnione, a do do kawy mieliście jedynie mleko? Z drugiej strony takie ciasto możecie upiec bez kłopotu z dziećmi. Będzie to dla nich niezwykła przygoda. Gdy gotujemy, czy pieczemy z dziećmi zawsze jest... bałagan. Skorupki jajek rozrzucone wokół miksera, mąka rozsypana na podłodze, a owoce do ciasta w połowie zjedzone. Mimo wszystko dla mnie to najpiękniejszy bajzel świata! Takie chwile integracji są na wagę złota. Rodzina to najcenniejszy dar jaki mamy! Łapcie więc te bezcenne momenty, które w pamięci maluszków pozostaną pięknym wspomnieniem!

Zatem przechodząc już do sedna, zapraszam po przepis na szybkie ciasto zarówno do zrobienie jak i do zjedzenia :)  Oryginalna wersja przepisu pochodzi stąd, niemniej jednak ja go troszkę zmodyfikowałam i "odchudziłam", aby nasze maluszki mogły również jeść ten smakołyk "bezkarnie".

Proste i pyszne ciasto z malinami i borówkami, które zrobią nawet dzieci:
Czas przygotowania: do 45 minut
________
Składniki na foremkę do tarty około 26 cm:
Przepis jest na Thermomix, ale zwykłym mikserem też dasz radę, nie ma tu wielkiej filozofii :)

Ciasto:
50g oleju kokosowego (może być też rzepakowy) 
4 jajka całe 
120g ksylitolu (cukier, miód też będzie ok. lecz więcej kcal)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
200g mąki orkiszowej (może być też pszenna tortowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
maliny i borówki


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
2. Do miski wlać jajka, ksylitol  i cukier waniliowy. Ucierać do rozpuszczenia ksylitolu/cukru (Thermomix: założyć motylek, ucierać 5 min/obr.4). Następnie dodać do niego wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i delikatnie zmiksować (Thermomix: obr. 3-4 czas 1 min). Tak przygotowane ciasto wylać do formy nasmarowanej tłuszczem, wyrównać powierzchnię i ułożyć na niej owoce. Ciasto powinno być pulchne. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

*Zamiast malin i borówek możesz dodać: jeżyny, jagody, śliwki, jabłka, truskawki

Smacznego!

1 komentarz: