Kulinarne szaleństwa
Moje maluchy uwielbiają gofry, mogłyby je jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Kaszę zalewam ciepłą wodą i odstawiam na około 10 minut. W mikserze mieszam resztę składników, oprócz jabłka, które dodaje na koniec do masy. Ciasto nakładam na rozgrzaną, nasmarowaną olejem kokosowym gofrownicę i pieczę ok. 8 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas dzisiaj owoce, lecz najbardziej smakuje nam z babcinym dżemem.
Podstawą diety małych dzieci są świeże zupki jarzynowo -owocowe oraz wszelakie kleiki, które idealnie nadają się na śniadania. Oczywiście mowa tu o zupach przygotowywanych w domowych warunkach. Lekka ryżowa zupa marchewkowa to nic innego jak po prostu kleik. Moim maluchom robie go zazwyczaj z ryżu lub kaszy. Nie podaje dzieciom grysiku kukurydzanego, bo te rośliny są często modyfikowane genetycznie.
Składniki na cztery porcje:
350g wody
400g mleka kokosowego
20 gram masła
100 gramów ryżu (użyłam basmati)
100 gram obranej, pokrojonej w kawałki marchewki
2 łyżki bulionu (niekoniecznie)
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 25 min. Główną zasadą kleiku jest gotowanie, aż się dosłownie rozklei. Mała uwaga. Ryż i kaszę zawsze powinno się wkładać do garnka kiedy woda jest zimna.
Pewnie myślisz sobie "fuuuj"! To podaje się w szpitalach, czy przy zatruciach pokarmowych. Fakt, to potrawy lekko strawne więc stosuje się je również we wspomnianych okolicznościach. W mojej wersji smakuje na pewno o niebo lepiej niż w szpitalu. Wypróbujcie sami!
Podstawowym zadaniem każdego rodzica jest nauczenie swoich dzieci zdrowego odżywiania. To wcale nie jest łatwa i prosta sprawa. Warto poświęcić swój czas na edukowanie się w zakresie odżywiania. Każdy czasem się potyka. Najważniejsze, aby zawsze wracać na właściwe tory. Niech nowe pokolenie rośnie silne, pełne radości i zdrowia.
Podzielcie się w komentarzu jak wyglądają śniadania Waszych pociech?!
3 pomysły na zdrowe, smaczne śniadania dla malucha!
Każdy poranek rozpoczynam wraz z dziećmi i mężem zdrowym, smacznym śniadankiem. To momenty, które zapewniają nam dobre samopoczucie na cały dzień! Posiłek to coś więcej niż zaspokajanie głodu, to chwile ciepłych rozmów i wesołych pogadanek przy wspólnym stole. W tle nie grają, żadne rozpraszacze (czyt. telewizor itp.).
Z reguły na naszych stołach każdy ma rozłożoną swoją ulubioną książkę. Jako mama malucha (i przedszkolaka) wiem, jak ważne jest, aby talerz malucha był pełnowartościowy.
Dzisiaj z ogromną przyjemnością podzielę się z Wami, naszymi trzema niezawodnymi, szybkimi i zdrowymi propozycjami na śniadanie.
Mimo, iż Olivier je śniadania w przedszkolu, to pierwsze zjada w domku. Przynajmniej wiem, że w brzuszku ma coś pożywnego, co dostarczy mu pełno energii, która z pewnością przyda się podczas pobytu w przedszkolu. Organizując posiłki staram obracać się wśród prostych i szybkich przepisów. Śniadanie przygotowuję zazwyczaj w średnio 15 minut. Resztę roboty robi za mnie mikser, czy też gofrownica :)
Z reguły na naszych stołach każdy ma rozłożoną swoją ulubioną książkę. Jako mama malucha (i przedszkolaka) wiem, jak ważne jest, aby talerz malucha był pełnowartościowy.
Dzisiaj z ogromną przyjemnością podzielę się z Wami, naszymi trzema niezawodnymi, szybkimi i zdrowymi propozycjami na śniadanie.
Mimo, iż Olivier je śniadania w przedszkolu, to pierwsze zjada w domku. Przynajmniej wiem, że w brzuszku ma coś pożywnego, co dostarczy mu pełno energii, która z pewnością przyda się podczas pobytu w przedszkolu. Organizując posiłki staram obracać się wśród prostych i szybkich przepisów. Śniadanie przygotowuję zazwyczaj w średnio 15 minut. Resztę roboty robi za mnie mikser, czy też gofrownica :)
Namawiam wszystkich do celebracji każdego poranka dobrym śniadaniem, bo jak to mawiał Kubuś Puchatek:
"– Jaki dziś dzień? – zapytał Puchatek. – Dziś – odpowiedział Prosiaczek. Na to Puchatek: – To mój ulubiony dzień."
Pomysł na śniadanie dla malucha nr 1
Racuchy z jabłkami
________
Składniki na ok. 30 racuchów:
2 jabłka (obrane ze skórki), 200 g mąki orkiszowej, 2 jajka, 200 g mleka migdałowego, 2 łyżki maltitolu (smak i słodkość zbliżone do cukru trzcinowego, lecz zdecydowanie mniej kcal), szczypta cynamonu, szczypta soli morskiej, masło kokosowe.
Przygotowanie: Jabłka pokroiłam w małe kosteczki. Następnie do miksera wrzuciłam resztę składników według podanej kolejności. Do masy wrzuciłam wcześniej pokrojone jabłka i wymieszałam. Na rozgrzanej patelni rozpuściłam olej kokosowy, a następnie smażyłam średniej wielkości racuszki do momentu zarumienia się.
Przygotowanie: Jabłka pokroiłam w małe kosteczki. Następnie do miksera wrzuciłam resztę składników według podanej kolejności. Do masy wrzuciłam wcześniej pokrojone jabłka i wymieszałam. Na rozgrzanej patelni rozpuściłam olej kokosowy, a następnie smażyłam średniej wielkości racuszki do momentu zarumienia się.
Porcja często zostaje nam jeszcze na drugie śniadanie, lub na kolejny dzień. Po takie śniadanko i my rodzice chętnie jemy z naszymi dziećmi. Racuszki kojarzą mi się z moim dzieciństwem.
Pomysł na śniadanie dla malucha nr 2
Gofry z kaszy manny
Moje maluchy uwielbiają gofry, mogłyby je jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Składniki na ok. 4 gofry:
1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka wody, 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 jajka, 1 banan, tarte jabłko czy gruszka, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie).
Przygotowanie:1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka wody, 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 jajka, 1 banan, tarte jabłko czy gruszka, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie).
Kaszę zalewam ciepłą wodą i odstawiam na około 10 minut. W mikserze mieszam resztę składników, oprócz jabłka, które dodaje na koniec do masy. Ciasto nakładam na rozgrzaną, nasmarowaną olejem kokosowym gofrownicę i pieczę ok. 8 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas dzisiaj owoce, lecz najbardziej smakuje nam z babcinym dżemem.
Podstawą diety małych dzieci są świeże zupki jarzynowo -owocowe oraz wszelakie kleiki, które idealnie nadają się na śniadania. Oczywiście mowa tu o zupach przygotowywanych w domowych warunkach. Lekka ryżowa zupa marchewkowa to nic innego jak po prostu kleik. Moim maluchom robie go zazwyczaj z ryżu lub kaszy. Nie podaje dzieciom grysiku kukurydzanego, bo te rośliny są często modyfikowane genetycznie.
Składniki na cztery porcje:
350g wody
400g mleka kokosowego
20 gram masła
100 gramów ryżu (użyłam basmati)
100 gram obranej, pokrojonej w kawałki marchewki
2 łyżki bulionu (niekoniecznie)
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 25 min. Główną zasadą kleiku jest gotowanie, aż się dosłownie rozklei. Mała uwaga. Ryż i kaszę zawsze powinno się wkładać do garnka kiedy woda jest zimna.
Pewnie myślisz sobie "fuuuj"! To podaje się w szpitalach, czy przy zatruciach pokarmowych. Fakt, to potrawy lekko strawne więc stosuje się je również we wspomnianych okolicznościach. W mojej wersji smakuje na pewno o niebo lepiej niż w szpitalu. Wypróbujcie sami!
Podzielcie się w komentarzu jak wyglądają śniadania Waszych pociech?!
Mmm... Same pyszności. U nas ostatnio króluje klasyczna jajecznica :)
OdpowiedzUsuń